Csokis család

A Csokis család napjai, örömei, nyűgjei.

Címkék

anglia (1) anyu (4) apu (2) autó (13) barkács (9) betegség (7) bkv (2) család (32) édeserdély (1) elégedett (2) fixi (2) fotó (1) gabi (1) hír (1) hülyeség (35) játék (5) kaja (28) kérdés (5) kit (7) költözés (3) lakás (3) lina (34) mázli (2) mekk elek (1) miazhogy (4) motor (4) nagyi (2) nagypapa (3) nelli (27) nyelv (2) nyúl (3) ovi (4) pedálos (4) pozitív (3) reptér (1) repülés (2) retro (24) suli (1) szőnyeg (4) szöveg (3) tájfutás (5) thor (1) törp (1) túlélő (7) Címkefelhő

Friss topikok

  • Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: @Szubrina: Nem olyan nagy trükk az előállítás, mert nem kell minden hígításból a teljes lehetséges... (2020.05.13. 12:13) Chuck Norris meg elmehet a búsba!
  • Linnaa: Sajnos azt hiszem inkább: Hol az iPhone 7???!!! (2017.02.25. 07:39) Nyaralás
  • Linnaa: Fordult a kocka! Elmehettek Mamival a strandra, mi meg addig netezünk. (2017.02.25. 07:35) Netfüggőség?
  • lóspaci: éss rajt van végre az a maszk? kisuvickolva? (2015.02.10. 13:27) Bréking... egy kicsit (meg egy kicsit down)
  • geegee: Közben megtaláltam a korábbi posztokat is.Saját kútfőből én is egy tök ilyen első futóműre gondolt... (2014.09.07. 06:46) Pedálos autó (1.)

Linkblog

Mi az hogy...? (1.) - Nem fűlik a foga hozzá

2008.07.06. 16:52 Csokis

Új rovatot nyitok: Mi az hogy... címen. A túlélőn merült fel a kérdés, hogy honnan eredhet a "Nem fűlik a foga hozzá" mondásunk. Találgattuk, de valahogy egyik megoldás sem tűnk nagyon tutinak, úgyhogy ráeresztettem a guglit.

Elsőre a Toldit adta ki, mint legrégebbi előfordulást:

"Most van a dandárja réten a munkának,
de foga nem fűlik ahhoz e gazdának.
Mint kopó, megérzi a zsíros ebédet,
S tővel-heggyel össze hagyja a cselédet."

Utána kérdezősködtem egyet, és Zsanka a Nyelvtudományi Intézet honlapját ajánlotta. Itt találtam két régebbi idézetet is:

1. A kiadás éve: 1796
helye: Bécs
címe: Visgálódó Magyar Gazda
Házi ptrütsök ellen. Végy sárga (murok) répát, főzd péppé, kavarj pompholyx-ot közzé, mellyet a' Patikában találsz hüttenrauch nevezet alatt; kend-meg ezzel a' hasadékokat 's lyukakat, a' mellyekben ptrütsköket veszel észre: mind meg-döglik. Vagy, Tégy a' szobába, télben, egy tsomó borsó-szalmát; mind belé búvik, kivált' ha a' szoba nem fűlik. Vidd-ki azután a' hidegre: mind meg-fagy: mert a' hideget nem szenvedhetik.

2. 1826 Fáy András: p. 111
A kiadás éve: 1851
helye: Pest
címe: Hasznos házi jegyzetek. 1.
Ha a sertésből kivágott sódarok kihűtek, tedd a négyet egy jókora dézsába, hints reá hat krajcár árú törött salétromot, s minekutána elegendően besóztad, végy öt fej fokhagymát, ugyan annyi vereshagymát, mindkettőt tisztítva, törve, egy jó marok tört koriandert, ugyan annyi tört fenyő-magot, egy evőkanál egész borsot s szintannyi egész szegfű-borsot, kevés tört babér-levelet, ugyan annyi kakuk-füvet; s ezekkel hintsd be jól a sódarokat, tégy reájok egy nagy fa tálat, erre egy jókora követ, s tedd dézsástul olly kamarába, melly nem fűlik.

Ezután rákérdeztem az Index Szavak eredete topikjában:

Kedves Tudorok!
Tudja-e valaki, hogy honnan származik a "nem fűlik a foga hozzá" kifejezésünk? Talán nem is az a kérdés, hogy honnan származik (A Toldiban már szerepel "De foga nem fűlik ahhoz e gazdának" formában), hanem az, hogy hogy ment át ilyen jelentés módosuláson. Az nytud.hu-n ugyanis mindössze két korábbi idézetet találtam:
[Itt jött a két, fenti idézet.]
Lehet, hogy addigra kikopott a nyelvből ez a szóalak, Arany új jelentéssel visszahozta, és "megragadt"?
Köszi a segítséget: Csokis

Erre jött válaszként:

rumci válasz | megnéz | könyvjelző 2008.07.05 14:53:45 Creative Commons License (6367)
Elég fog nélkül is. A fűlik jelentései a TESz. szerint (a fűt szócikkben): 1. [többnyire meg-, később ki- igekötővel] 1541: <szárazságban, erős napon a vetemény> kiszárad, kiég; 2. 1604: melegszik, hevül; 3. 1613: vkihez, vmihez húz, kedve van hozzá; 4. [gyakran meg- vagy össze- igekötővel] 1664: megmelegszik, és rothadásnak indul <a nedvesen összerakott takarmány stb.>, megfülled; 5. 1890: melegítéstől megtúrósodik <aludttej>


Az alapjelentés a 2. lehetett, ebből szépen levezethető az összes többi. A téged érdeklő 3.-hoz l. analógiául az összemelegszik igét. A fűlik a foga átvitt értelmű használatához szintén vannak analógiák: ínyére van vmi, csorog a nyála vmiért ezek szintén nem csak ételre vonatkozhatnak.

Hát ennyit mára, a tudomány és technika újdonságaiból. Most elmerülök a házi sajtkészítés rejtelmeiben, mert a következő izgalmas feladat: hol kapható kereskedelmi forgalomban oltóenzim, és hogy kell házilag sajtot csinálni?

 

Szólj hozzá!

Címkék: nyelv kérdés miazhogy

A bejegyzés trackback címe:

https://csokis.blog.hu/api/trackback/id/tr56555868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása