Csokis család

A Csokis család napjai, örömei, nyűgjei.

Címkék

anglia (1) anyu (4) apu (2) autó (13) barkács (9) betegség (7) bkv (2) család (32) édeserdély (1) elégedett (2) fixi (2) fotó (1) gabi (1) hír (1) hülyeség (35) játék (5) kaja (28) kérdés (5) kit (7) költözés (3) lakás (3) lina (34) mázli (2) mekk elek (1) miazhogy (4) motor (4) nagyi (2) nagypapa (3) nelli (27) nyelv (2) nyúl (3) ovi (4) pedálos (4) pozitív (3) reptér (1) repülés (2) retro (24) suli (1) szőnyeg (4) szöveg (3) tájfutás (5) thor (1) törp (1) túlélő (7) Címkefelhő

Friss topikok

  • Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: @Szubrina: Nem olyan nagy trükk az előállítás, mert nem kell minden hígításból a teljes lehetséges... (2020.05.13. 12:13) Chuck Norris meg elmehet a búsba!
  • Linnaa: Sajnos azt hiszem inkább: Hol az iPhone 7???!!! (2017.02.25. 07:39) Nyaralás
  • Linnaa: Fordult a kocka! Elmehettek Mamival a strandra, mi meg addig netezünk. (2017.02.25. 07:35) Netfüggőség?
  • lóspaci: éss rajt van végre az a maszk? kisuvickolva? (2015.02.10. 13:27) Bréking... egy kicsit (meg egy kicsit down)
  • geegee: Közben megtaláltam a korábbi posztokat is.Saját kútfőből én is egy tök ilyen első futóműre gondolt... (2014.09.07. 06:46) Pedálos autó (1.)

Linkblog

A paprikás krumplitól a padlizsán krémig (2.)

2009.06.25. 15:32 Csokis

Szóval a padlizsán, mert eredetileg is arról akartam írni. Tudom, az erdélyi gyökerekkel rendelkezőknek vinete, de én egyrészt itt szocializálódtam a Duna-parton, másrészt így szoktam meg, úgyhogy nekem most már az marad. Nagyon nem szeretten, sőt kifejezetten utáltam gyerekkoromban. Mára nagy kedvencem lett, otthon is én készítem Binzunsteinnének (is). Lina megeszi, ha kell, de nincs oda érte, Nelli meg hangos "hurrá, padlizsán!" kiáltással ül le enni, ha az asztalon van. Szóval tipikus megosztó étel, nyugodtan lehetne kék, madaras  szalvétára helyezett narancshéjban tálalni, beleszúrt vörös szegfűvel.

Érdekes, hogy ahhoz képest, hogy milyen sokan ismerik, mégis viszonylag kevesen eszik. Felszeletelve, sütve, olajosan, vagy joghurttal ahogy a török-arab gyorsétkezdékben árulják még csak-csak, de a krémmel már kevesen vacakolnak. Pedig meglepően kevés vele a meló. Az tény, hogy az elkészítéséről több a hitvita, mint három egyház szakadásban, de aki valaha is csinálta, az tudja, hogy nem egy babrás étel. Mert ugye lehet vaslapon sütni, vagy sütőben, van aki a faszénre esküszik (aztán meg sír a szája, hogy mennyi meló van vele!). Utána lehet fakéssel háémozni, vagy rozsdamentessel, és békés lekű családanyák harapják át egymás torkát azon, hogy kell-e bele tojás / majonéz, vagy sem. Pedig -lévén ez is parasz étel- ebben is az a jó, mint egy gulyásban: egyszerűen kell csinálni, ha túlspilázod, megette a fene.

Én 2-3 darabot szoktam venni, mert ennyi fér egyszerre a külön erre a célra vett drótos lángelosztómon. Az idális elkészítési ideje az este, mert kevés vele a meló, bármit lehet mellette csinálni, de néha azért rá kell nézni. Szép lassú tűzön, néha egy negyedet forgatva rajtuk, addig sütöm, amíg a héja feketére keményedve, kicsit megszenesedve és repedezve el nem kezd leválni róla.Közben lehet csinálni a vacsorát (kenyér kenés, paradicsom, paprika felvágás, kakaó készítés, mert túl nagy odafigyelést nem igényel. Ha elfelejtenéd, a szaga úgyis szól, mielőtt baj lenne. Szóval amikor már úgy néz ki, hogy minden jóérzésű háziasszony kivágná a francba, akkor elzárod alatt aa tüzet, és elmész vacsorázni, hadd hűljön ki egy kicsit.

Vacsora után bevágod a mosogatóba, és egyszerűen kézzel meghámozod. Ha ez nem megy puszta kézzel, és két perc alatt, akkor nem sütötted meg eléggé. Utána jön az a fázis, amit józan házasszony megintcsak nem tenne. Úgy csinálsz, mint a koszos takarító szivaccsal: kimosod, és kinyomkodod. Az kcsit rohadó, ázott polipcsápra emlékeztető masszát bevágod egy tálba, hozzácsapsz egy kis durvára vágott hagymát (maximum egy fél, de inkább negyed kell), egy kis fokhagymát, sót, borsot és elkezded turmixolni. Közben, mint ha majonézt kevernél, adagolod hozzá az olajat. Persze ezt is lehet cifrázni extra szűz olíva olajjal, de mint említettem, ez paraszt étel, a közönséges napraforgóval épp olyan finom lesz. Túlturmixolni nem érdemes, mert akkor olyan lesz az állaga, mint valami hidegkonyhai egyen krémnek. Persze van, aki azt szereti, szóval újra jöhet elő az ideológiai vita. Amikor kész, az egészet bekanalazod egy dobozba, és eldugod a hűtő mélyére, hogy a család lehetőleg egy napig ne találjon rá. Ugyanis ahhoz, hogy jól összeérjen, kell neki egy-két nap, márpedig ha előtte megeszik, az renonc!

2 komment

Címkék: kaja

A bejegyzés trackback címe:

https://csokis.blog.hu/api/trackback/id/tr721207929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blany 2009.07.07. 11:41:10

Ezt a "kimosást" nyugodtan kihagyhatod, a világon semmi értelme. És hadd égjen csak meg rendesen a héja a tűzön, attól lesz finom füstös íze.
Plusz ha nem mixerrel pépesíted, hanem villával vagy késsel (nem kell fa vagy műanyag sem), nem roncsolod a magokat, így nem lesz kesernyés.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.07.08. 15:59:15

Ha kimosás nélkül nem is csináltam, de rosszul mosva igen, és kesernyés lett. Azért lehet, hogy hiszek neked (egy kicsit :-) ), és egy próba erejéig megcsinálom így, és mixer nélkül. Legalább ha nem lesz jó, egyedül ehetem meg az egészet. Tiszta haszon!
süti beállítások módosítása