Mint a viccbeli farkas Piroskának:
- Ha megmondtam, hát megmondtam!
Szóval néha túljutunka zacskós leves, mélyhűtött pizza menün. Múltkor például két nap csúszással elkészült a baconbe göngyölt hal, és jó is lett, de most valami sokkolóbbat kaptok: káposztás-babos csülök.
Ez már egy módosított recept, a prototípus tapasztalatai alapján, de az eredeti sem volt rossz. Először is én tarkababból csináltam, mert a hentesnél az volt, és lusta voltam a kétszemélyes babakocsival elmenni a zöldségeshez. Legalábbis szerintem a nagyszemű, színes bab (az a Juliska bab?) jobban megpuhult volna. Másodszor nem volt időm eleget áztatni, csak hat órát ázott. Tavalyi babnak az már kevés. Harmadszor, sokkal egyszerűbb lett volna a babot pár órán át előfőzni. Az arányok viszont jók lettek, a módszer is. Viszont az egészet inkább vitaindítónak szánom, ti vagytok a gyakorlott háziasszonyok, szóljatok, ha valamit rosszul gondolok.
Na, akkor a módosított recept:
- egy kisebb, csontozott csülök (nekem olyan 65 dekás volt)
- 50 kg bab
- 50 kg savanyú káposzta
- egy szál füstölt kolbász
- szalonna (ahogy jut, de bőrével ám!)
- hagyma ízlés szerint (ne sajnáld)
- fokhagyma szintén (ezt se)
- paprika
- só (ha füstölt csülökből csinálod, szerintem nem, vagy kevés kell)
- bors
- 6 üveg sör
Babot beáztatod, majd előfőzöd. Római/pataki tálat beáztatod, de nem főzöd elő. :-)
A csülköt és a szalonnát én lebőröztem, a bőrt félretettem, a csülköt felkockáztam. A vékonyra szelt szalonnával kibéleled a tálat, ráteszel egy adag kimosott káposztát, karikára vágott kolbászt, aztán a babot, a kockára vágott csülköt, hagymát, fokhagymát. Sózod, borsozod, paprikázod. Utána ugyanez még egyszer, a tetejére meg még egy réteg káposzta. A szalonna bőrkét valamikor közé teszed, az a bónusz annak, aki megtalálja. Az egészet leteríted a beirdalt csülök bőrrel, öntesz alá sört, és mehet a sütőbe pár órára. (Szerintem én ott is hibáztam, hogy 180 fokon sütöttem, miközben ebben a tálban inkább főnie kéne, tehát elég lett volna neki 120-140 is.) Három alatt rá se nézz, mert olyan, mint minden káposztás étel: minél tovább főzöd, annál jobban összeérik. Ha megsült a fedő alatt a bőr, akkor már a többi is tuti jó. Tejfölt neki, és hadd szóljon! (Gondolkodtam egy kis berántáson is, de aztán a lustaságom győzött.) Ja, és a maradék öt és fél sört szépen elszopogatod sütés közben, meg utána hozzá.
És majd egyszer teszek fel hozzá képet is.
Szóval a kérdések, amik nyitva maradtak (zárójelben a tippjeim):
- milyen babból? (szerintem nagyszemű)
- mennyit ázzon? (egy éjszaka)
- mennyi legyen az előfőzés? (1 óra, ha nem kuktában főzöm elő)
- sütő hőfoka? (120-140 fok)
- rántás legyen-e? (szerintem legyen, de nem kell belőle keleti kérdést csinálni, mert a tálban kicsit nehézkes)
Franciás konyha?
2007.09.15. 15:05 Csokis
2 komment
Címkék: kaja
A bejegyzés trackback címe:
https://csokis.blog.hu/api/trackback/id/tr31166187
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Horasz · http://horasz.blog.hu 2007.11.09. 13:43:32
50 kg? nem lett ez elirva picit? :)
Csokis 2007.11.09. 21:19:07
Na jó, most már bevallom, hogy illegális menekülttábort tartok fent. Embercsempészek hozzák aát a zöldhatáron a pasikat Románia felől, és itt szedik össze megukat, mielőtt betennék őket a kamionba Ausztria felé. Ebből is volt a múltkor a baj. Túl sok volt a bab, és túl jól zárt a kamion ajtaja...
