Csokis család

A Csokis család napjai, örömei, nyűgjei.

Címkék

anglia (1) anyu (4) apu (2) autó (13) barkács (9) betegség (7) bkv (2) család (32) édeserdély (1) elégedett (2) fixi (2) fotó (1) gabi (1) hír (1) hülyeség (35) játék (5) kaja (28) kérdés (5) kit (7) költözés (3) lakás (3) lina (34) mázli (2) mekk elek (1) miazhogy (4) motor (4) nagyi (2) nagypapa (3) nelli (27) nyelv (2) nyúl (3) ovi (4) pedálos (4) pozitív (3) reptér (1) repülés (2) retro (24) suli (1) szőnyeg (4) szöveg (3) tájfutás (5) thor (1) törp (1) túlélő (7) Címkefelhő

Friss topikok

  • Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: @Szubrina: Nem olyan nagy trükk az előállítás, mert nem kell minden hígításból a teljes lehetséges... (2020.05.13. 12:13) Chuck Norris meg elmehet a búsba!
  • Linnaa: Sajnos azt hiszem inkább: Hol az iPhone 7???!!! (2017.02.25. 07:39) Nyaralás
  • Linnaa: Fordult a kocka! Elmehettek Mamival a strandra, mi meg addig netezünk. (2017.02.25. 07:35) Netfüggőség?
  • lóspaci: éss rajt van végre az a maszk? kisuvickolva? (2015.02.10. 13:27) Bréking... egy kicsit (meg egy kicsit down)
  • geegee: Közben megtaláltam a korábbi posztokat is.Saját kútfőből én is egy tök ilyen első futóműre gondolt... (2014.09.07. 06:46) Pedálos autó (1.)

Linkblog

Karácsonyi tippek (1.)

2009.10.26. 16:26 Csokis

Amíg az autó készül, beteszem egy tavalyi ajándék képét, hátha valaki kedvet kap hozzá. Nem kell hozzá túl nagy szakértelem, elvégre nekem sincs, mégis megcsináltam. Az egész arról jutott eszembe, hogy megy mostanában az M2-n egy koreai sorozat, A palota ékköve. Tudom, hogy nem helyes, ha a gyerekek ilyet néznek, de az enyémek sajnos teljesen rákattantak.

Igazából messze jobb, mint egy -állítólag-, az ő korosztályuknak készült "Én kicsi pónim" szörnyűség, mert lényegesen kevesebb benne az agresszió, sokkal nyugisabbak a képváltások, egyszerűen lassabb az egész. De a legnagyobb szám, hogy azóta a csajok nagyon belejöttek a főzésbe. A történet ugyanis egy (a?) koreai királyi udvarban játszódik, valamikor az európaiak megjelenése előtt. Azon belül is a konyhán, ahol a konyhát vezető udvarhölgyek, és beosztottaik rivalizálnak és küzdenek a legjobb udvari szakács címért. Közben fantasztikus dolgokat főznek, amiket az operatőr még fantasztikusabban mutat be. Szóval azóta nálunk rendszeres a túrós palacsinta szója mártással, és a polip leves csiperke gombával. Ehhez a tavaly karácsonyra kapott babakonyhát használják.

Recept:

Elmész a legközelebbi barkácsáruházba, és megnézed, hogy 40 centi széles, másodosztályú, táblásított fenyő lapból mik a járatos méretek (én egy év alatt már elfelejtettem)

Otthon megtervezed a sütőt, lehetőeg úgy, hogy minél kevesebb legyen a hulladék. Praktikusan 40 centi mély, és 43,6 centi széles legyen, akkor széltében nem kell vágni.

Visszamész a barkácsáruházba, megveszed az anyagot, és ott rögtön méretre is vágatod. Így szálltani is egyszerűbb, meg a munka nagy pontosságot igénylő részét elvégeztetted mással. (Ha vágásnál a derékszögek nem lesznek derékszögek, akkor rondák lesznek az illesztések, ők viszont géppel csinálják.)

Megveszed a kiegészítőket: 80-as csiszolópapír, zongorazsanér, 1 db ajtózáró csappantyú, 3*35 mm-es facsavarok, vizes/alkoholos pác, vízbázisú lakk, fa, vagy műanyag bútorgomb (ez nekem volt otthon, mert anno leszedtük a tálaló eredeti gombjait). A szürke előlap az IKEA Fyndből származó szekrény hátlap, egyszer vettem, hogy valamire majd csak jó lesz, de szinte bármi lehet. A négy főzőlap parafa poháralátét, fekete akril festékkel lefújva, szintén jól helyettesíthető.

Összeállítod a darabokat, ügyelve, hogy a derékszögek derékszögek legyenek (iskolai vonalzó!), majd pár szöggel rögzíted az elemek helyzetét. (Ehhez jó, ha van egy segítséged, különben csak hadakozol a lapokkal.) Végül csavarokkal fixálod az egészet. Ha nem vagy lusta a csavarok helyét előfúrni, akkor el sem fognak repedni a lapjaid. Szintén nem hátrány, ha a összeállítás előtt az éleket megkened faragasztóval, masszívabb lesz az egész. A belső polc nálam kihúzható, hogy könnyebb legyen takarítani, és szintén emiatt nincs háta sem a tűzhelynek. Viszont hátul alul-felül van egy kis merevítő csík, a vágáskor leeső hulladék úgyis kiadta.

Az ajtó nyílását rajzold fel a lapra, és dekopír fűrésszel vágd ki. A gombok csavarozva vannak a szürke bútor hátlapra, de viszonylag lazán, hogy forgatni lehessen őket. Ahol a csavar hozzáérne a tűzhelyhez, ott 10-es fúróval fúrd be kicsit a bútorlapot, így a csavar feje szabadon elfordulhat a fészekben, és a gombot nem lehet lecsavarni. Ezután a előlapot tedd félre, és a fenyő részeket csiszoltam meg, pácold, majd lakkozd. Ez nem egy nagy munka, ráadásul a vizes alapú dolgok gyorsan száradnak, és nem is büdösek. Ha az anyag az első lakkozás után "kiszőrösödik" (szerintem ki fog), akkor finoman csiszold át. Ugyanígy fesd és lakkozd a főzőlapokat is, de azokat nem kell átcsiszolni.

Ha megszáradt, az ajtót a méretre vágott zongora zsanérral csavarozd a helyére, majd szereld fel a záró csappantyút. (Eredetileg úgy gondoltam, hogy plexit teszek az ajtóra, de aztán elvetettem: így a gyerekeknek könnyebb nyitni-csukni. Ugyanezért nem került rá fogantyú sem.) Végül a félretett, kész "vezérlő panelt" és a négy főzőlapot ragaszd fel  tűzhelyre, és pár órára pillanatszorítókkal rögzítsd. Ha szerencséd van, nem ez lesz a reakció:

 

Szólj hozzá!

Címkék: barkács lina nelli

A bejegyzés trackback címe:

https://csokis.blog.hu/api/trackback/id/tr51470061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása