Mai javaslatom a temetőjárásból hazaérteknez szól. Át vagy fagyva, és nem vagy már rákényszertve az antialkoholizmusra sem? Unod a rumos teát, a forralt bor meg már tegnap megvolt? Igyál grogot!
A grog igazi tengerész ital, ennek megfelelően kellően bonyolult is. Forró vízbe rumot öntenek, cukrot raknak bele, aztán megisszák. Ez így kicsit snassz nekünk, ezért variálunk rajta egy kicsit. Főzzél fel vízben fűszereket úgy, mint ha forralt bort csinálnál. Fahéj, szegfűszeg, szegfűbors és vanília feltétlen legyen benne, de ha raksz bele egy kis fekete borsot, az sem árt neki. Ha van otthon, reszelj bele citromhéjat. Mikor kész, öntsd a bögrébe öntött rumra, és forrón igyad! Ha nem vagy nagyon türelmetlen, akkor azzal kezdd az egészet, hogy karamellizálod a cukrot, és csak utána megy rá a víz a fűszerekkel. Hidd el, megéri a szöszögés, sokkal jobb lesz. Eredetileg a grog kizárólag barna rumból készül, de azért lehet keverni is. A képen látható rumokat a Lidlben vettem, kellően olcsón. Sokan leszólják, mert csak 37,5 fokosak, de amikor úgyis vízzel higítom, akkor nem mindegy?
(Sajnos ennek nem találtam ki alkoholmentes, irodai változatát, rumaromával legalábbis még csak meg sem merném próbálni.)