Most épp egy kicsit megkönyörült rajtunk a tél, de jön még a dér, és kutyára! Ennek kapcsán adok tippet azon sorstársaknak akik -alkalmazottak lévén- reggel nyolckor nem hódolhatnak a forralt bor élvezetének. Pedig milyen jó is lenne széltől kifújt pofával, ázottan és átfagyva beérkezve, egy jó bögre fűszeres forralt borral kezdeni a napot! Szintén jól jön a recept, amikor az autóval hozzánk érkező vendégek közül a sofőrnek csak a szagolgatás jut. Itt a megoldás, a saját fejlesztésű, alkoholmentes forralt bor:
Az alapja a 100%-os (de minimum 50%-os) szőlőlé. Szükség esetén almaléből is lehet csinálni, sem én, sem az ezzel megitatott kollégák és barátok nem találtak benne semmi furcsát. Viszont kerüljétek a 12%-os cukros vizet, mert abból minden lesz, csak embernek való ital nem. A 100%-os levet 1:1-ben, az 50%-ost 2:1-ben higítod vízzel, és a szokásos módon forralt bort főzöl belőle. Legfeljebb a cukorral kell csínján bánni, mert ezek a gyümölcslevek alapból elég édesek.A munkahelyi verzió trükkje az, hogy a fűszereket az átfolyós teafőző szűrőjébe teszed, és azon ereszted át a vizet. Utána az egész szűrőt (akár fix, akár papír) fűszerestül beleengeded a kannába, bekapcsolva hagyod a főző melegen tartó funkcióját, és legalább tíz percig még áztatod a vízben. Utána hozzáadod a gyümölcslevet, és ízlés szerint cukrozod. További egyszerűsítés, és a minőséget egyáltalán nem rontja, ha az egyesével összeszedett fűszerek helyett egy kanálnyi Kotányi Mézessütemény fűszerkeveréket, és egy zacskó vaníliás cukrot használsz hozzá. Ekkor egyrészt megspórolhatod a szűrőzést, mert az őrölt fűszerek szépen leülnek a kanna aljára, másrészt egyszerűbb a fiókban egy zacskó keveréket tartani az öt zacskó különböző fűszer helyett. Lehet persze néha forraltbor fűszerkeveréket is kapni a boltokban, de sokkal ritkább. Én legalábbis a régi fajta, lógatós-filterest már évek óta nem láttam. Van ugyan helyette a Kotányinak egy forralt bor fűszerkeveréke, de abban az a trükk, hogy egy teljes zacskó kell egy liter borba, miközben kábé ugyanannyiba kerül csomagja, mint a mézessüteményé, amiből csak egy kanálnyi kell. Az átvágás az, hogy a forralt boros kb. 90%-a cukor, azt veszed meg jó drágán. Szóval kedves kolleginák és kollégák:
Le a munkahelyi vacogással, éljen a forralt bor!
És ha még ezt sem lehet, akkor áztassatok lábat, az sem rossz!