Csokis család

A Csokis család napjai, örömei, nyűgjei.

Címkék

anglia (1) anyu (4) apu (2) autó (13) barkács (9) betegség (7) bkv (2) család (32) édeserdély (1) elégedett (2) fixi (2) fotó (1) gabi (1) hír (1) hülyeség (35) játék (5) kaja (28) kérdés (5) kit (7) költözés (3) lakás (3) lina (34) mázli (2) mekk elek (1) miazhogy (4) motor (4) nagyi (2) nagypapa (3) nelli (27) nyelv (2) nyúl (3) ovi (4) pedálos (4) pozitív (3) reptér (1) repülés (2) retro (24) suli (1) szőnyeg (4) szöveg (3) tájfutás (5) thor (1) törp (1) túlélő (7) Címkefelhő

Friss topikok

  • Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: @Szubrina: Nem olyan nagy trükk az előállítás, mert nem kell minden hígításból a teljes lehetséges... (2020.05.13. 12:13) Chuck Norris meg elmehet a búsba!
  • Linnaa: Sajnos azt hiszem inkább: Hol az iPhone 7???!!! (2017.02.25. 07:39) Nyaralás
  • Linnaa: Fordult a kocka! Elmehettek Mamival a strandra, mi meg addig netezünk. (2017.02.25. 07:35) Netfüggőség?
  • lóspaci: éss rajt van végre az a maszk? kisuvickolva? (2015.02.10. 13:27) Bréking... egy kicsit (meg egy kicsit down)
  • geegee: Közben megtaláltam a korábbi posztokat is.Saját kútfőből én is egy tök ilyen első futóműre gondolt... (2014.09.07. 06:46) Pedálos autó (1.)

Linkblog

Családi sztorik - Nagyi (I.)

2007.07.01. 07:34 Csokis

Most lesz öt éve, hogy nagyi meghalt. Nem akarok itt könnyes-bús emlékezést tartani, mert egyrészt minek, úgysem ismerte senki, másrészt nem szokásom nagy nyilvánosság előtt alsógatyára vetkőzni, még akkor sem, ha csak a lelkemről is van szó.
Szóval öt éve, 98 évesen. Ami eszembe jutott ennek kapcsán, az nem is annyira személyes jellegű, viszont mindenki számára számolható: 1904-2002. Ha ebbe belegondol az ember, az félelmetes. Amikor megszületett, még Ferenc József uralkodott, amikor meghalt, Mádl Ferenc volt a köztársasági elnök. És ami ebbe az időszakba belefért a magyar történeleben, az több embernek is elég lett volna. (Sőt, elég is volt.) Két világháború, néhány forradalom, és vajon meg tudja-e valaki számolni, hány kormány? Amikor megszületett, az első Tisza kormány volt hatalmon (Ugye milyen okos vagyok? Ja, ha van gugli!), amikor meghalt épp Megyó regnált. De hogy közte kik, mikor, hányszor, azt maximum a történészek tartják számon. Már komoly nagylányként érte meg IV. Károly koronázását*, a háború végét, a kommünt és Horthy hatalomátvételét.
Végigélte az egész XX. századot, 55 évesen eltemette a férjét, dolgozott "modern, független lányként" bankban, aztán asszonyként tanított 30 évig. Nyugdíjban sem nagyon tudott megmaradni, bőven 70 felett volt, amikor már nem kellett unokáznia, ezért unatkozott, és visszament dolgozni. Hívták vissza tanítani, de azt mondta:
 - Nagyon kedvesek vagytok, de tudjátok ahhoz már elég vén hülye vagyok, hogy a gyerekek a fejem ugráljanak, de ahhoz még nem, hogy ezt ne vegyem észre.
Ezért elment inkább kézbesítőnek a Pedagógiai Kutatóba. Az volt munkája, hogy naponta párszor lesétált a várból a Pauler utcai postára, felszedte az érkezett leveleket és csomagokat, majd visszasétált. Amikor megszűnt a munkahelye, elment a Mikroszkóp Színpadra portásnak, onnan ment végleg nyugdíjba, vagy kilencven évesen.

* Hogy ne maradjatok sztori nélkül. Volt nagymamámnak egy jó barátnője: Tuci. Kb. egyidősek lehettek, hasonlóan jól tartotta magát (pár éve még találkoztam vele, vidáman kocogott a vonathoz Zebegényben, ahol a nyaralójuk volt), és remek humora volt. Valamikor a nyolcvanas évek közepén (tehát nyolcvan körül voltak már mindketten) volt egy szintén zebegényi ismerős esküvője a Józsefvárosi Plébániatemplomban, ahová a teljes ismerettségi kör hivatalos volt. Tele is lett a templom, mi, mint a családhoz nem tartozók, szép iledelmesen megálltunk hátul. Nagymamát leültettük, mi meg odaálltunk a falhoz. Tuci nem ült le, "Üljenek csak az öregek!" rikkantással beállt a sarokba. Szép, hosszú szertartás volt, nagymisével, orgonával, énekkel, beszédekkel. Nyúlt, nyúlt, mint a rétestészta. Már vagy egy órája ácsorogtunk, de még semmi jele nem volt, hogy valaha is eljutunk az áldozásig, mikor Tuci néni megszólalt:
 - Emlékszem, szegény Károlyunk koronázása kicsit rövidebb volt.
Na, erre a kicsit már türelmetlen hátsó fertályban egyöntetűen kitört a nevetés. Vidám esküvő volt.

Update (2007. 08. 31.):
Nem szeretném updatelni, de kell: anyu mondta, hogy tegnap volt Tuci néni temetése. 95 éves volt. Nyugodjék békében, és beszélgessen jókat nagyival!

5 komment · 1 trackback

Címkék: retro család anyu

A bejegyzés trackback címe:

https://csokis.blog.hu/api/trackback/id/tr33109294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://vw88yes.com/forum/profile.php?section=personality 2018.04.14. 05:50:32

Temetés a tengeren - Clipper Round the World Yacht Race - Vitorlás tudattágítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kellős 2007.07.01. 07:41:05

Nagyon kedves emlékezés volt. :)
Nagyid és Tuci néni most ott kalimpálnak azon a kis felhőcskén és lekacsintanak Rád somolyogva: hogy van az az alsógatya???

Nash vs. Keynes 2007.07.01. 23:44:27

Jó dolog amikor így feltárulnak az idők kapui és bekukucskálhatunk a múltba.
(Erről a sztoriról az jutott eszembe amikor Teller Ede Budapesten járt és úgy emlegetett valakit, hogy "a Jancsi". Neumann Jánosról volt szó.. :)

Thor 2007.07.02. 11:32:55

Jéé, apai nagyapám is 1904-ben született. Nem vagyunk mi egyidősek? :)
Történelmileg ugyan egy kicsit más eseményeket tartott nyilván, és a miniszterelnök is más volt, amikor meghalt.
Nem tudod véletlenül, milyen név ez a Tuci? Öregebb nagynénéimnek is volt annó egy halom Tuci meg Duci nevű barátnője, sose hittem el egészen, hogy nem iróniából szólítják őket így.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2007.07.07. 12:15:29

Gőzöm nincs róla. Azt tudom, hogy ketten voltak: Tuci és Buci. A Buci elég hülye névnek tűnik egy nyolcvan felé járó, egykori ludovikás katonatiszt számára, de én gyerekkoromtól így szoktam meg: Tuci néni és Buci bácsi.

Mellesleg Tuci néni ügyében abban a felhőben nem lennék olyan biztos. Tipikusan az a kedélyes öreglány, aki vidáman elél biszhundertcváncig... Remélem így is van!

netti · http://csokis.blog.hu/2007/07/01/csaladi_sztorik_nagyi_i 2008.05.27. 20:08:59

hát ez nagyon szép történet és vicces. jó h így emléxel mindere ilyen szépen. az énnagymamám 2001-ben halt meg 99 évesen. 3 nappal a születésnaja előtt. nagyon szerettem
süti beállítások módosítása